Senior Vermogensbeheerder
Fintessa

Biografie

Jan-willem Nijkamp heeft meer dan 28 jaar ervaring; hij studeerde politicologie in Leiden en financiële-en beleggingsanalyse in Amsterdam. Voor zijn afstudeerscriptie ontving hij de Orange Fund Award. In 1996 werd hij bankier van het jaar. Jan-willem is ruim 28 jaar werkzaam in de effectenbranche als beleggingsadviseur en vermogensbeheerder, zowel voor particuliere- als institutionele beleggers. Hij werkte voor Merrill Lynch, Banque Paribas, Petercam Bank en Inmaxxa. In het verleden was hij naast vermogensbeheerder ook docent beleggingen en regelmatig te zien bij RTL-Z als beurscommentator. Jan-willem heeft twee commissariaten (een verzekerings- en een financieringsmaatschappij), doceert op beleggingsgebied en schrijft columns op beleggingsgebied voor diverse gedrukte en elektronische media.er bij handelshuis Optiver.

Masterclass

Beleggen in economisch zware tijden

De coronacrisis heeft onverwacht een enorme ravage aangericht op de beurs. De overheden kozen in eerste instantie voor indamming van het virus. De gezondheid stond voorop. Vervolgens kwam de economie. Er werd door middel van ongekende steunmaatregelen tijd gekocht om de economie overeind te houden. De centrale banken deden met hun zeer ruime monetaire beleid ook een duit in het zakje. Gevolg van deze ongekende maatregelen is dat de beurs – vooralsnog – een bodem lijkt te hebben gezet. Maar nu volgt de periode waarin de gevolgen van de lockdowns zichtbaar worden in de economie: grote verliezen, ontslagen, bedrijfssluitingen, saneringen, hele sectoren die zwaar in de verdrukking zijn gekomen. Hoe gaat de beurs daarop reageren? Wat zijn de gevolgen van de ongelimiteerde steunmaatregelen van overheden en centrale banken? Krijgen we inflatie? Zal de beurs nog een tweede keer wegzakken?

Hoe moet je daar als belegger op inspelen? Was het achteraf misschien toch verstandiger helemaal uit te stappen? Of slechts gedeeltelijk? En waar liggen de kansen en bedreigingen? In welke asset classes kun je het beste wel beleggen en in welke niet? In welke sectoren kun je het beste beleggen en in welke niet? Zo is het opvallend dat bijvoorbeeld de technologiesector zich tijdens de crisis goed heeft gehouden. Diverse fondsen staan YTD zelfs op winst, ondanks de crisis.  Ondanks de crisis. Hoe komt dat?  Andere sectoren zoals banken, verzekeraars en energie gingen zwaar onderuit. Dividendbeleggen bleek opeens niet erg lucratief. Daarnaast is het belangrijk om een portefeuille te hebben waarin het risico zoveel mogelijk gereduceerd is. Dat wordt gerealiseerd door een goede spreiding over assets, sectoren en valuta. Wat zullen bijvoorbeeld de gevolgen zijn van de ongelimiteerde steunmaatregelen? Gaat de inflatie na vele jaren dan toch oplopen? En hoe kun je je als belegger daartegen wapenen? Tenslotte: hoe moeten we deze crisis plaatsen ten opzichte van eerdere zware crises uit het verleden (1987, 2001, 2008).