Heel weinig mensen weten wat centrale banken zijn en waarom die doen wat ze doen. Die kennis is echter broodnodig voor uw beleggingsstrategie en daarmee uw rendement. Tijdens dit webinar laat Edin Mujagić, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer, zijn licht schijnen over dit belangrijke thema.

Spaarrente. Hypotheekrente. Obligatiekoersen. Aandelenkoersen. Goudprijs. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat ze in grotere mate dan ooit tevoren bepaald worden door de acties van de centrale banken.

Centrale banken zijn sinds de crisis in 2007/2008 niet weg te slaan van de voorpagina’s van de kranten en uit journaals. Zij hebben in 2008 de wereldeconomie van een nieuwe Grote Depressie gered. Hun macht en invloed is behoorlijk toegenomen en die invloed is sinds de coronacrisis nóg verder gestegen. In alle prijzen op de financiële markten zijn duidelijk hun vingerafdrukken te zien.

Wat de centrale banken echter ook zijn, zijn black boxes: heel weinig mensen weten wat die instellingen doen, waarom ze doen wat ze doen en hóe ze doen wat ze doen. De Europese Centrale Bank concludeerde onlangs bijvoorbeeld op basis van eigen onderzoek dat ‘hoewel veel Europeanen hebben gehoord van de ECB, slechts weinigen begrijpen echt wat we doen en zeker niet weten waarom we doen wat we doen’.

Beleggers kunnen het zich zeker niet permitteren níet te weten wat een centrale bank is en waarom die doet wat de bank doet. Die kennis is broodnodig voor je beleggingsstrategie en daarmee je rendement. Tijdens dit webinar laten we het licht schijnen op die zeer belangrijke black box met een speciale nadruk op de verdieping van de muntunie in Europa (eurobonds), een voor het beleid van de ECB zeer belangrijke ontwikkeling.

Masterclass: Beleggers, leer de centrale banken kennen en begrijpen!
Tijd: 12.00 uur

Klik hier om u aan te melden voor de BeleggersFair Kennis Update en deze online masterclass

Leer de centrale banken kennen en begrijpenSpreker: Edin Mujagić
Hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer

Edin Mujagić heeft macro-economie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg, waar hij zich gespecialiseerd heeft in monetaire economie en de centrale banken. Daar schrijft en spreekt hij regelmatig over in landelijke dagbladen en online platformen als FD, Telegraaf, IEX, VEB en Cashcow.

Van zijn hand zijn ook boeken verschenen, waaronder ’10 jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt’ (2009), ‘Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen’ (2012) en ‘Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816’ (2016).